Ads 468x60px

28 Şubat 2012 Salı

Ece Sükan Benim Bloguma Yakışan VAIO'yu Seçti... Sıra Sende!

Bana en çok Yeşil VAIO yakışıyor!

Ünlü moda ikonu Ece Sükan, Sony VAIO için ilginç bir işe imza attı. Blogların renkli dünyası ile Sony VAIO'nun renkli dünyasını birleştiren Ece Sükan, bir çok blog gibi benim blogumu da inceledi ve yakışacak olan rengi belirledi. Ece Sükan, blog içeriği, tasarımı, duruşuna göre 6 farklı rengi olan Sony VAIO içinden bana Yeşil VAIO'yu seçti.


sony-vaio


Ayrıca Facebook üzerinde yapılmış özel bir aplikasyonla Ece Sükan profil fotoğraflarını inceliyor ve sana yakışan Sony VAIO'yu belirliyor. Sen de fotoğrafa tıklayarak Facebook üzerinden VAIO kazanma şansı yakalayabilirsin...

Bir bumads advertorial içeriğidir.

26 Şubat 2012 Pazar

8x4 Deodorant Rumeli Hisarı'nı Yıktı!

Daha önce Galata Kulesi'nde yaptığı project mapping ile dikkatleri üzerine çeken 8x4, yeni ürünleri olan Beauty ve Beast için bu sefer de Rumeli Hisarı'nda görkemli bir project mapping uygulaması yapmış. Fantastik gösteriye, hepimizin yakından bildiği Güzel ve Çirkin masalı ilham vermiş. Birbirine kavuşamayan iki aşığın kötü niyetli ejderhaya karşı olan savaşı konu edilmiş. Ejderha masalın sonunda 8x4'ün yeni kokularına yenik düşüyor ve aşıklar kavuşuyor.

Bu arada söylemeden edemeyeceğim; 8x4 gerçekten de hoş ve güçlü kokulara sahip... Deodorant özelliğinin yanında bir parfüm gibi de rahatlıkla kullanılabilir. Gösteriyi Rumeli Hisarı'nda seyredemeyenler için aşağıda paylaşıyorum.

8x4 dünyasını Facebook'tan takip etmek isteyenler; http://www.facebook.com/8x4Turkiye

Bir bumads advertorial içeriğidir.

22 Şubat 2012 Çarşamba

Altı Sigma

"Karşılaştığımız önemli sorunlar onları yarattığımız zamanki düşünce düzeyinde çözümlenemez". Einstein

Sigma, Yunan alfabesindeki bir harfin adıdır. Büyük harf sigma genellikle toplam simgesi olarak küçük harf sigma ise özellikle istatistikte ve istatistiksel süreç kontrolunda çok önemli bir ölçüt olan, standart sapmanın simgesidir.


Devamını linke tıklayarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz..


18 Şubat 2012 Cumartesi

Alphabetical Statistical Symbols

Semboller, anlamları ve formülleri ile ilgili güzel bir derleme. pdf formatlıdır..


Alfa ve Beta Katsayıları

Alfa katsayısı


Alfa katsayısı menkul kıymet fiyat hareketinin sistematik olmayan riskini ölçen bir katsayıdır. Piyasanın 0 olması durumunda menkul kıymetten beklenen getiriyi ifade eden bir katsayıdır. Sistematik olmayan riski gösteren bir katsayı olmasından dolayı piyasadaki tüm menkul kıymetlerin alfa katsayısı toplamı teorik olarak 0’a eşit olması gerekmektedir. 

Beta katsayısı

Beta katsayısı bir menkul kıymetin sistematik riskinin ölçüsüdür. Bir başka deyişle, menkul kıymetin performansının, piyasanın ortalama performansı ile olan ilişkisidir. Menkul kıymetin piyasadaki bir birimlik değişime karşılık yaptığı

Yeni çağın mesleği: Aktüer

Aktüer, Amerika'da ve Avrupa'da ücret, prestij ve iş tatmini açısından en çok istenen ilk 10 meslek arasındadır. Ülkemizde bilinirliği gittikçe artan meslek birçok disiplini de bir araya getirmektedir.

Aktüer kimdir?

Aktüer, sigortacılık tekniği ile buna ilişkin yatırım, finansman ve nüfus hareketleri konularında olasılık ve istatistik teorilerini uygulayan, tablolar hazırlayan ve raporlar oluşturarak kesin hesapları onaylayan kişidir.

10 Şubat 2012 Cuma

6 Sigma



Maltepe Üniversitesi öğrencilerinin hazırlamış oldukları güzel bir sunum..

Akciğer Kanserinde Çoklu Tümör Belirleyicisi Analizi

Bu çalışma, akciğer kanseri tanısında çoklu tümör belirleyicisi analizinin değerini belirlemek amacıyla yapıldı. Dokuz tümör belirleyicisi, nöron-spesifik enolaz (NSE), total sialik asit (TSA), lipid bağlı sialik asit (LSA), müsinöz benzeri karsinomla ilişkili antijen (MCA), karbonhidrat antijen 125 (CA 125), CA19-9, ferritin (FER), karsinoembriyojenik antijen (CEA) ve alfa-feto protein (AFP) düzeyleri yeni tanı konulmuş 67 akciğer kanseri, 31 benign akciğer hastalığı olgusu ve 30 sağlıklı kontrolde ölçüldü. Çoklu belirleyici kombinasyonlarının tanısal etkinliği, SPSS programında ileriye yönelik (forward) lojistik regresyon (LR) analizi ile, histolojik ve evre gruplarını ayırmadaki etkinliği ise diskriminant analizi ile değerlendirildi. LR analizinde CEA, LSA, MCA ve TSA kombinasyonunun akciğer kanserini %94.9 doğrulukla saptayabildiği bulundu [CEA: Exp (B)=5.18, %95 GA =1.55-17.3; LSA: Exp (B)=1.37, %95 GA=1.091.74; MCA: Exp (B)=1.1; %95 GA=1.01-1.21; TSA: Exp (B)=1.1, %95 GA=1.04-1.16]. Diskriminant analizinde (Wilks' Lambda=0.68, p<0.01), NSE pozitifliğinin küçük hücreli akciğer kanseri (KHAK) için (Wilks' Lambda=0.92, p<0.05), FER pozitifliğinin KHDAK için (Wilks' Lambda=0.92, p<0.05) ayırıcı olduğu saptandı. Bu iki tümör belirleyicisinin kombine kullanımı tümör tipini %77.6 oranında doğru tahmin etti. Evre gruplarının ayrımı için yapılan analizlerde anlamlı bir tümör belirleyici kombinasyonu saptanmadı. Çoklu tümör belirleyicisi analizi primer akciğer kanseri olgularında tanı ve histolojik tip tahmini için yararlı bir araç olabilir.


Access Veri Tabanı

Eğer bana bilgisayar kullanımını haklı gösterecek tek bir şey şey derseniz, hemen “Veritabanı” derim. Veri-işlem. Ve ister telefon defterinizi oluşturun, ister firmanızın demirbaş envanterini tutun, Microsoft Access, her türlü veritabanı ihtiyacınızı karşılayacaktır ve daha fazlasını verecektir. Eskiden, PC’ye, IBM-uyumlu bilgisayar dendiği yıllarda, iş dünyasında satınalma görevlileri arasında yaygın bir söz vardı: IBM’den şaşma, kovulmazsın! Eğer kullanımını iyi bildiğiniz için her an iş bulabileceğiniz bir program varsa o da Access olmalı. Artık kime kelime-işlem programı kullanabiliyor diye kimseyi işe almıyor. Oysa Access, gerek bir çok işlemi otomasyona bağlayabildiği, bırakın otomasyonu program-içinde-program yazmaya elverişli oluşu ve çağımızın aracı Internet için gerekli ODBC uyumlu veritabanlarını oluşturabilmesi sayesinde, bilgiişlem alanında yeni bir gelecek vaad ediyor. Veritabanlarının en önemli özelliği ve onları bir kelime işlem programıyla yapabileceğiniz listelerden farklı kılan ön önemli özelliği bir veritabanında yer alan farklı tabloların birbiri ile ilişkilendirilmesidir. Bundan önceki sürümlerinde Access, her bir tablonun kendi içinde düzenlenmesine izin verirdi; oysa artık ilişkilendirilmş tabloların tümünü birarada sanki tek tablo imiş gibi düzenlemeniz (edit) ve güncelleştirmeniz mümkün. Access 2000 ile çalışmak daha kolay: Metin kutularınız ve diğer kontrolleriniz (düğmeler, grafikler, yollar) gruplanabilir ve böylece tek tek değil toplu olarak düzenlenebilir. Şartlı biçimlendirme yoluyla, verilerinizi belirli şartı karşılıyor ve karşılamıyorsa, dikkat çekici biçimlere sokabilirsiniz. Access bugüne kadar sadece kendi dosyaları için bir kullanım aracıydı. Artık değil: Access 2000 ile SQL uyumlu bütün veritabanlarına erişebilir, bu verilerle Acces dosyaları ile neler yapabiliyorsanız, yapabilirsiniz. Dışarıdan SQL-uyumlu veri satınalan firmalar, artık bir de bu verileri kullanabilmek için gerekli programları satın almak zorunda değiller. Ve Access ile oluşturacağınız verilerle hazırlayacağınız raporları artık bilgisayarında Access kurulu olmayan kişilere de rahatça verebilirsiniz; Access 2000 Snapshots, bu biçimi (.snp) destekleyen bütün işletim sistemlerinde ve programlarda görülebilir, basılabilir ve kullanılabilir.


Devamı için indiriniz lütfen..

MS-Access 7.0 Ders Notu


MS-Access 7.0 ya da kısaca Access, bir veritabanı oluşturma ve yönetim programıdır. Bu program kullanılarak, bilgiler düzenli bir şekilde depolanarak istenilen zamanda ve şekilde kullanılabilirler.


Microsoft Access Ders Notları (PDF)


Microsoft Access programıyla ilgili oldukça güzel bir ders notu. PDF formatlıdır..


Microsoft Access, merkezi Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan ve Bill Gates'in sahibi olduğu yazılım firması Microsoft tarafındanMicrosoft Windows işletim sistemi tabanında çalışmak üzere yazılan ve dağıtımı yapılan veri tabanı programı.
Veri tabanı programları arasında Access çok sonradan girmiş olmasına rağmen bu alanda önemli ölçüde başarı sağlayarak en çok kullanılan veri tabanı programlama dillerinden biri haline gelmiştir. Bunda, Access'in veri tabanına getirdiği farklı boyutun etkisi büyüktür.
Access'de veri tabanında bulunan nesnelerin bir çoğu sihirbazlar yardımıyla kolayca hazırlanabilir. Çoğu zaman hiç tasarım ortamına girmeden, sadece sihirbazlar kullanılarak veri tabanı dosyaları hazırlanabilir.
Access'in iki yüzü vardır. Bunlardan birinde hiç program kodu kullanmadan veri tabanı hazırlamak mümkündür. Bu ortamda hiç programcılık bilgisi olmayan biri programcılığı öğrenmesine gerek kalmadan kendi veri tabanı dosyalarını hazırlayabilir. Programcılık bilgisi olanlar Access'de hazırladıkları veri tabanlarına kod yazarak daha ileri düzey işlemleri yapabilir...


Kaynak: wikipedia.org

İstatistik ve Yalan İstatistik İle Nasıl Yalan Söylenir

"Üç çeşit yalan vardır: Yalan, kuyruklu yalan ve istatistik."

Bu kitap istatistiğin bir aldatmaca aracı olarak kullanılma yöntemlerini açıklıyor. Kitapta yer alan istatistiksel hile ve yalanlar çok geniş bir alandan derlendi.

Sayılara meraklı bir kültürde, istatistiğin sırlarla dolu dili, sansasyon yaratmak, abartmak, karıştırmak ve gereğinden fazla basite indirgemek amacıyla kullanılabilir. Yani bu okuduklarımızın, duyduklarımızın, mutlaka doğru olması gerekmediği anlamına geliyor. Ortalamalar, ilişkiler, trendler ve grafikler göründükleri gibi olmayabilir. Ortada gözle görünenden fazla bir şey çoğu zaman da eksik bir şey vardır. Tıpkı "biraz minare gölgesi biraz davul tozu"ndan yapılan ilaçlar gibi istatistik de bir çok önemli gerçeği "olduğundan farklı" hale getirebilmekde.

Elbetde eğitimli ve namuslu istatistikçilerin kesin ve bilimsel hesaplarına sözümüz yok. Tıpkı fotoğraf makinesi ile bilgisayarın yalan söylemesinin olanaksız olduğu gibi. Yeter ki birileri dışardan müdahale etmesin! 

"İyi ambalajlanmış bir istatistik Hitler'in büyük yalanından daha etkilidir. Hem yanlış yere götürür, hem de sizi kimse suçlayamaz."

Kaynak: kitapturk.com

9 Şubat 2012 Perşembe

Kenneth Kuttler - Basic Analysis

Kuttler'ın bu eseri; temel analiz ve ilgili konular hakkında hazırlanmış bir kitaptır. Ölçü ve entegrasyon, bazı önemli teoremler, fonksiyonel analiz gibi giriş niteliği taşıyan konular, örtük fonksiyon teoremi ve sabit nokta teoremleri ve uygulamaları, Riemann integrali, Brouwer derecesi ve giriş de dahil olmak üzere Frechet türevi hakkında oldukça gelişmiş ve genelleştirilmiş matematik teoremleri  . Bazı soyut konular olmasına rağmen, vurgu n boyutlu Öklid uzay kapsamında yer alan analiz olduğunu.Kitap ileri düzeydeki lisans öğrencilerine ve fizik matematik alanında çalışan yüksek lisans öğrencilerine tavsiye edilir. Bu kitap, iki dönemlik bir ders için ders kitabı niteliği de taşımaktadır.




Karl Pearson (1857 - 1936)

Karl Pearson (1857-1936), modern istatistiğin kurucularından biri olarak kabul edilen İngiliz bilim adamıdır. 1857 yılında doğan Pearson, Londra College Üniversitesi, Cambridge ve Gresham College’de uygulamalı matematik ve mekanik profesörlüğü yaptı. 1892’de ilk önemli eserlerinden olan “The Grammar of Sciences” (Bilimler Grameri) adlı kitabını yayınladı.
1890’lı yıllardan itibaren matematik ve istatistiğin biyolojiye uygulanması ile ilgilendi ve bu konuya ilişkin çalışmalarını “Mathematical Contributions to the Theory of Evolution” (Evrim Teorisine Matematik Katkılar) adı altında topladığı çok sayıda makale aracılığıyla açıkladı.
1902 yılında Cambridge’de kurmuş olduğu “Biometrica” adlı dergi, günümüzde de istatistik teori ve uygulamalarında dünyada en ileri gelen dergilerdendir. 1907’de Francis Galton Laboratuvarı’nın yönetimini üstlenen Pearson, istatistik alanında kendi adını taşıyan birçok metot geliştirmiştir. Bölünmelerin asimetrilerinin derecesini ölçmede kullanılan Pearson asimetri katsayıları ve matematik ile istatistikte kullanılan Pearson kanunları, bu metotlardan bazılarıdır.
Gözlem sonucu elde edilen fiili frekanslar ile bir hipoteze göre varolması beklenen frekanslar arasındaki farkların bölünmesinin ki-kare bölünmesine uyduğunu ve dolayısıyla bu farkların anlamlılığının test edilmesinde ki-kare bölünmesinden yararlanılabileceğini ortaya koymasından ötürü bu yaklaşım da Pearson’un adını taşımaktadır. 1936 yılında ölen bu bilim adamının 100’den fazla eseri bulunmaktadır.

A Workpaper About Variance Anaylsis “The Comparing of The Sociopolitics and The Socioeconomics in Iraq Among 2004 – 2008

“2004 – 2008 Tarihleri Arasında Irak İle İlgili Askeri, Sosyolojik ve Ekonomik Alanda Bazı Gelişmelerin Karşılaştırılması” , Bir Varyans Analizi Çalışması

Bu çalışmada, Irak’ta 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 Şubat dönemleri itibari ile, sivil ölümlerinin sayısı, Amerikan Birliklerinin sayısı, Irak’lı güvenlik güçlerinin sayısı, Petrol Üretimi v.s. gibi bazı önemli göstergeler için söz konusu dönemler itibarı ile istatistiksel bakımdan anlamlı bir farklılığın olup olmadığı varyans analizi kapsamında tetkik edilmiştir.


A'dan Z'ye Bilgisayar Terimleri


İşinize yarayabilecek bir kaynak.. Word görüntüsü pek hoş değil gerçi, fakat iyi bir düzenlemeyle güzel bir kitapçık oluşturmanız mümkündür..


100 Soruda Dış Ticaret


- Yurt dışından gelen ticari talepleri takip etmek istiyorsanız,
- Firmanızı ve ürünlerinizi yurtdışına tanıtmak istiyorsanız, 
- Dış ticarete ilişkin mevzuatı takip etmek istiyorsanız, 
- Ürün ve ülke araştırmalarıyla pazar tespiti yapmak istiyorsanız, 
- Yurt dışı tanıtımda kalite geleneğini fuarlarda yaşatmak istiyorsanız,

Bir göz atın derim..


Kaynak: T.C Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı

7 Şubat 2012 Salı

Bekleme Yapma, Yeni Bir Hayatı Yakala!

Yenibiris.com’un, iş hayatında yükselmek ve beklentilerine kavuşmak isteyenleri harekete geçirecek yeni reklam kampanyasının çıkış noktası mutsuz yaşamlarını değiştirmek için girişimde bulunmak yerine atıl kalan, oyalanan, oturdukları yerde mucize bekleyen kişiler. 

''Bekleme Yapma!'' reklam filmi, iş hayatında, kariyerinde bir türlü istediği yere gelememiş, en verimli yıllarını bir umutla bekleyerek ya da sadece şikayet veya oyalanma ile vakit kaybederek geçirenleri, harekete geçmeden şartların değişmeyeceği gerçeği ile yüzleştirirken, etkin bir harekete geçme yolu olarak da Yenibiris.com’a girmelerini tavsiye ediyor.  Bekleme yapmak yerine Yenibiris.com’un portföyündeki  binlerce şirketin yüzbine yakın iş imkanı içinde, beklentilerini karşılayacak yeni bir iş fırsatına sahip olmayı öneriyor. Mutsuz ortamlarda sıkışıp kalmak ya da iş bulamamaktan yakınıp durmaktansa, Yenibiris.com’da özgeçmiş hazırlayıp, ilanlara başvuru yaparak yeni bir hayatı yakalamanın mümkün olabileceği vurgulanıyor.

Bekleme yapmaktansa iş hayatındaki fırsatları yakalamak için www.yenibiris.com'a tıklayabilirsiniz.

Bir bumads advertorial içeriğidir.


Başarının 11 Adımı

''Kaliteofisi.com'' katkılarıyla oluşturulmuş bu e-kitap'ın büyük ölçüde faydası olacağını düşünüyorum.. 



5 Şubat 2012 Pazar

Temel Olasılık Bilgisi

PDF formatındaki bu dosya, henüz 1. sınıf öğrencilerinin çok işine yarayacak türden. İçerik şu şekilde;

1. Temel Olasılık Bilgisi

1.1 Koşullu Olasılık ve Bağımsız Olaylar
1.2 Bernoulli Denemeleri
1.3 Rastlantı Değişkenleri
1.4 Dağılım Fonksiyonu (Birikmiş Yoğunluk Fonksiyonu)
1.5 Yoğunluk Fonksiyonu
1.6 Ortalama Değer, Varyans ve Standart Sapma
1.7 Örnek Dağılımlar
     
       1.7.1 Sürekli Tip Rastlantu Değişkenleri
               a) Düzgün Dağılım
               b) Üstel Dağılım
               c) Normal (Gauss) Dağılım
               d) Weibull Dağılımı
               e) Rayleigh Dağılımı
               f) Gamma Dağılımı
               g) Lognormal Dağılım

      1.7.2 Ayrık Rastlantı Değişkeni Dağılımları
               a) Poisson Dağılımı
               b) Binom Dağılımı

1.8 Bir Rastlantı Değişkeninin Fonksiyonu
1.9 İki Rastlantı Değişkeni
  


3 Şubat 2012 Cuma

İstatistik Yöntemi

İstatistik Yöntemi

Toplu (kolektif) olayları araştırmak üzere çok sayıda birimi gözlemek, saymak ve ölçmek; sonuçları sınıflandırıp yorumlamak için analiz etme biçiminde çalışan yönteme istatistik yöntemi denir.

İstatistik yöntemler özellikle biyolojik ve sosyal bilimler gibi gözlemlerdeki değişimin çoğu kez büyük ve gözlem sayısının çoğunlukla sınırlı olduğu durumlarda büyük öneme sahiptir. Verilerin anlamlı bir analizinin yapılması ve sonuçların yorumlanabilmesi için yeterli olacak bilgiye gereksinim vardır.

İstatistiğin Geleceği

İstatistiğin Geleceği Nedir?

İstatistikçiler, fen ve mühendislikte olduğu gibi bilimin tüm alanlarındaki ilginç ve önemli problemlerle ilgilendiklerinden bu durum istatistiğe disiplinler arası bilim olma özelliği kazandırmaktadır. Günümüzde istatistik; durmadan üretilen, araştırılan ve bulunan yeni yöntemlerle gelişen bir bilim dalıdır.İstatistik, diğer bilim dallarındaki karar verme mantığı ve metodolojisine sahiptir. İstatistikçilerin diğer bilim dallarındaki araştırmacılarla ilişkileri sonucunda bu alanlardaki temel problemlerin formülleştirilmesine katkılarıyla istatistik ilgi çekici ders ve araştırma konusu olmaya devam edecektir.

İstatistiğin Gelişimi

İstatistiğin Gelişimi

Askerlik ve vergi almak amacıyla ilk çağlardan başlayarak nüfus, mal ve arazi kayıtları yapılmıştır.

50 asır önce eski Mısır’da yaşamış bir kralın mezarındaki şekiller incelendiğinde, savaş esirlerinin, ele geçirilen sığır ve keçilerin sayıları, ilk istatistik kayıtları için örnek verilebilir.

İstatistiklere en çok önem verenlerin başında Roma’lılar gelmektedir. Roma’nın altıncı kralı, Servius Tullis (M.Ö. 434-378) döneminde sayım yapılmıştı.

Mezunların İş Olanakları

Mezunların İş Olanakları Nelerdir?

İstatistik Bölümünden çağdaş, bilimsel ve teknolojik bilgiler edinmiş olarak mezun olacak öğrencilerimiz edindikleri bilgi ve yeteneklerle:

Milli Savunma, Adalet, Bayındırlık ve İskan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Maliye, Milli Eğitim, Tarım Orman ve Köy işleri, Sağlık ve Turizm gibi bakanlıklarda; Genel Kurmay Başkanlığında;

İstatistiğin Araştırmalardaki Önemi

Araştırmalarda İstatistik Neden Önemlidir?

Kesin belirlemeyi yapmamıza izin verir. Düşünce ve yöntemlerimizde kesin ve kararlı olmaya zorlar. Sonuçlarımızı anlamlı ve kullanışlı şekilde özetlememizi sağlar. Genel sonuçlar çıkarmamızı sağlar. Tahmin yapmamızı sağlar. Karmaşık olayların altında yatan nedenleri analiz etmemizi sağlar.

Günlük Hayatımızda İstatistiğin Yeri

Günlük Hayatımızda İstatistiğin Yeri

Değişik bilim dallarında istatistik bilgisine ve istatistikçiye gereksinim duyulan konuları kısaca aşağıdaki gibi özetleyebiliriz. 

İstatistik;

Aktüerya biliminde, farklı kaza riskleri için ödemelerin belirlenmesinde,

İstatistik Nedir

İstatistik Nedir?

İstatistik; fizik, kimya, biyoloji ya da matematik gibi ayrı bir disiplin midir?

Fizikçi ısı, ışık, elektrik ve devinim kanunları gibi doğal olayları inceler. Kimyacı, kimyasal maddeler arasındaki etkileşimleri ve cevherlerin bileşimlerinin analizini yapar. Biyolog, bitki ve hayvan yaşamlarını inceler. Matematikçi, verilmiş varsayımlara dayanarak çıkardığı önermeler üzerinde çalışır.

İstatistik Sözcüğünün Kökeni

İstatistik Sözcüğünün Kökeni

İstatistik sözcüğü İtalyan kökenlidir. İtalyancada devlet işleriyle uğraşan kişi anlamına gelen “statista” ile devlet ve durum anlamına gelen “stato” sözcüklerinden türetilmiştir. İstatistiğin orijinal anlamı, devlet adamının ilgilendiği durumlarla ilgili toplanan bilgidir. İstatistik bu anlamda 16. yüzyılda İtalya’da kullanıldı. Buradan Fransa, Hollanda ve Almanya’ya geçti.

İstatistik Aşkı




ESOGÜ İstatistik Bölümü öğrencilerinin 9 Mayıs İstatistik Günü'ne özel hazırlamış oldukları bir şiir efendim.. Çok hisli ve duygulu olmuş..

Düzenlerini bırak bir yana
Entrikalarını bırak artık
Aşkta oyun teorisi olmaz
Kırk tilki dolaştırma aklımda

Dürüst ol, açık ol, harbi ol
Tepemin tasını attırma
Sürecimi bozup da
Kontrol limitlerimle oynama

Ben nasılsam öyleyim
Böyle gelmiş böyle gider
Parametrelerimle oynama
Seviyorum de bana yeter

Felsefeni bırak bir yana
Rassal örneklem seç bana
Bu işide kalıbına uydur
Normaldir de, hiç sorma

Anketler bitmez
Anketler dolmaz
Verileri girdim yine
Gözlerim görmez

Önümde sigma
Aklımda sen varsın
Bir gün umarım
Seninde varyansın artar

Seviyorum şu istatistiği ya!

Söz: ESOGÜ İstatistik bölümü
Müzik: Mehmet Çelikhan-Harun Yeşiller(İstatistik Bölümü Öğrencileri)

Not: Müziğe ulaşamadım, edindiğimde mutlaka ekleyeceğim..

2 Şubat 2012 Perşembe

Başlangıç



Bu blogumda, mümkün mertebe 6 yıl boyunca edinmiş olduğum bilgi ve tecrübelerle birlikte, oluşturmuş olduğum arşivi, kullanıcıların ihtiyacı doğrultusunda paylaşmaktan memnuniyet duyacağım..

Zaman zaman ders notları, zaman zaman paket programlar hakkında bildiklerimi paylaşıp, ara ara da ilgili haberleri paylaşacağım..

Öyle ümit ediyorum ki; karşılıklı olarak bilgi alışverişinde bulunabileceğimiz bir platform yakalamak mümkün olacaktır..

Sevgilerle..

Yasin Serhat Şen