Ads 468x60px

19 Haziran 2012 Salı

Excel Dersleri

Bu kitapçık Excel'i belirli sorunları çözmekte nasıl kullanacağını göstererek, Excel'in ne kadar kolay ve ne kadar kullanışlı olduğunu anlatıyor..

Önsöz'den..

Herkes, HTML sayfalar yazıp, Web siteleri kurmuyor; iş dünyası hala defter tutmak zorunda! Fakat gelen talepleri incelediğimizde, okuyucularımızın ihtiyacının Excel'i öğrenmek kadar, hatta ondan daha fazla oranda, Excel ile belirli işleri yapmak, belirli verileri çözümlemek, özetle Excel'i günlük yaşamın gerektirdiği iş sorunlarına uygulamak alanında toplandığını gördük. Tabii, işiniz defter tutmak ve veri analizi yapmak değil de Web sayfası yapmaksa ve bu kitapçığın size göre olmadığını düşünüyorsanız, hemen bir düzeltmede bulunalım: Excel ile harika Web listeleri ve tablolar yapabilir ve Internet'te ziyaretçilerinizden talep ettiğiniz verilerin size sistemli, Excel ile işlenmeye hazır şekilde ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Yani işiniz sadece Web ise dahi Excel'in size sunacağı hizmetler var.


Excel, Microsoft Office ailesinin en çok amaçlı üyesidir dersek, durumu abartmış olmayız. Excel'in Microsoft firmasının en çok satılan programı olduğunu düşünürseniz, durumu hiç de abartmadığımı görürsünüz. Çok pahalı ve hem öğrenme hem de kullanma süreci epey emek isteyen üst düzey bir istatistik program paketinin yapabileceğini Excel yapabilir. Excel ile birbirinden güzel istatistik türü grafikler oluşturabilirsiniz ve bunları resim türü "grafik" olarak istediğiniz yerde kullanabilirsiniz. Excel, size bir dizi rakamdan bir anlam çıkartmakta yardımcı olur; bu rakamları size HTML tablosu olarak bile verir; size Web sayfası yaparken tablo hazırlamaktan kurtarır. Excel, bu taksit düzeyi ile ne zaman yeni bir bilgisayara kavuşabileceğinizi bile hesaplar"

Bir arkadaşımla bilgisayar mağazasında dolaşırken, elini banka hesabı denkleştirmek ve çek defterinin toplamasını çıkartmasını yapmakta kullanın programlardan birinin kutusuna doğru uzattığını gördüm. O programı ne yapacağını sordum. Bu arkadaşın, hem evinde hem de işyerinde bilgisayarında MS Office ve bu arada Excel'in kurulu olduğunu biliyordum. O programın yapacağı her şeyi, üstelik daha esnek ve daha üstün bir şekilde neden Excel'le yapmadığını sordum. Bana, "Biliyorum, ama Excel'i kullanmak çok zor diyorlar!" dedi.

Bir programı kullanmayı öğrenmek, ne zaman, nerede, hangi öğeyi tıklayacağınızı, ya da klavyede filanca tuşa basacağınızı bilmekten ibaret değildir. Evet, tıklamak ve tuşların yeri, zamanı ve nasıl yapılacağı, programın işlemesi ve arzu ettiğiniz işi yapması için şarttır. Fakat bir programı bildiğimizi söyleyebilmek için, o programla ne gibi işler yapılabileceğini ve belirli bir işi yapmak için nasıl bir mantık sırası izlemek gerektiğini bilmek gerekir. Başka bir deyişle, tıklamaların ve tuşların arkasında yatan kavramları bilmek zorundayız. Benim PC dünyasında en çok işime yarayan programlar, daima kavramlarını tanıdığım ve iyice öğrendiğim programlar oldu. Bu programlarla belirli bir işi nasıl yapacağımı bilmesem bile, bir iki denemede çıkartmam daima mümkün olur; çünkü programın temelde nasıl çalıştığını biliyorum. Dolayısıyla, bu kitapçıkta tıklamalar ve tuşlamalar kadar, Excel'in mantıksal ve kavramsal yapısına da girmeye çalışacağız..

Şimdi kolları sıvayalım ve başlayalım Excel ile problem çözmeye..

Kitabın içeriği ise şu şekilde;
1. Temel Excel Bilgileri
2. Excel Sayfalarını Biçimlendirme
3. Fonksiyonlar
4. Hücrelerde Operasyon
5. Excel'de Adresler
6. Excel'de Mantıksal İşlemler
7. Mantıksal Fonksiyonlara Bağlı İşler
8. Tarihler ve Saatler
9. Mali İşlemler
10. Veri Yönetimi

Ayrıca çok sayıda alıştırma ve cevapları da kitap içerisinde yer almaktadır.

Dosya Boyutu: 230 KB.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder